Települési Értéktár

Élet a régi Jakabszálláson

Élet a régi Jakabszálláson

Iskolatörténet - Felsőjakab

2015. március 26. - Erika Harkai

Felső-jakabszállási iskola  (korábbi nevén Szent István népiskola1934-1992 

1934. január 2-án nyílt meg az újonnan épült iskola, Felső-Jakab és környéke tanyai lakosainak legnagyobb örömére. Klébersberg Kunó kultuszminiszer iskolaépítési programjaként, állami támogatással és társadalmi összefogással épülhetett meg.  A 2 hold földterületet Sári János és neje adományozta az iskola céljaira.

Első tanítója Palánkai István volt. Őt hamarosan behívták katonáskodni, addig  Rigó Sándor bugaci tanító helyettesítette. A Palánkai család évtizedekig lakott, tanított itt. A köznyelv az épületet máig „Palánkai-iskola” néven emlegeti.

A tanító úr házasságkötése után itt élt feleségével Somfai Ilonkával 1960-ig. Gyermekeik itt születtek, Tibor 1938-ban és Márta 1949-ben.

1960-tól Mészáros László ifjú feleségével költözött a pedagóguslakásba. Erzsike néni gondjaiba vette az alsó tagozatosokat. Laci bácsi egy ideig a felső tagozatban tanított.       Lásd képünket…

A belső iskolaépület 1958-ban épült. Ide az új pedagóguslakásba költözött Szűcs Imre és felesége Ibolya néni.    A tanító úr vette át a felső tagozatot, felesége megosztva az alsóban tanított.

Tanítói voltak még: Palánkai Istvánné, Hacker Lenke, Somfai Klára, Tánczos Éva, Virág József. Utolsó tanítója Szerdahelyi Andorné,  nyugdíjba vonulása után 1992-ben az iskola bezárja kapuit.

 

Mészáros László és diákjai kb. 1960-ban:

Felső sor 1. ? 2. ?  Lantos Jóska Almási Pista, Kanizsai Fecó –

Peregi Ida, H.Tóth Éva, Dékány Kati, Polyák Kati, Bori Mari, Tóth Erzsi, Borsodi Mari –

B.Farkas Ica, Deák Erzsi, Csontos Irén, Molnár Juli, Fülöp Mari, H.Tóth Mari, Cs.Tóth Ági –

Alsó sor: Trepák Pista, Csontos Rudi, Cs.Tóth Pista, Gábor Pista, Kádár Misi, Török Misi

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabanno.blog.hu/api/trackback/id/tr857308294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása